GEO - Világunk egy új nézőpontja

A só és a por óceánja

11201_nagy

KERMAN POMPÁS MECSETEINEK csempével díszített kupolái és minaretjei még a 4000 méter magas Kuypayeh-hegység árnyékába burkolóznak. A reggel izzó háttérfényében a kőzet hatalmas fekete falnak hat. A legmagasabb csúcsokon és ormokon az első napsugarak pedig felvillantják az éjszaka esett friss havat.

Ideális nap az Irán geológiai történetén átvezető utazás megkezdéséhez. Egy olyan országon vágunk keresztül, amely különleges szépséget hordozó természeti képződményeket, alig ismert sivatagokat és hatalmas hegyvonulatokat rejt. Ez a terep azonban számos veszélyt is tartogat. Bolygónk egyik válságközpontja, amelyet folyamatosan nagyobb földrengések ráznak meg. Én pedig e föld egyik leglátványosabb régióját akarom felkutatni. Minél közelebb kerülünk a Kuhpayeh hegyoldalához, annál jobban kitárulkozik előttünk, annak összetett szerkezete. Itt egykoron, éppen úgy, ahogy Irán többi magashegységének esetében, hatalmas kőzettáblák emelkedtek ki a földkéregből és tornyosultak szinte merőlegesen a magasba.

Mindezeket vulkanikus olvadékkőzet foglalta egybe. 3000 méteres magasságban elérünk egy helyet, ahol nem sokkal korábban zúdult alá egy hatalmas hegyomlás. Ezután az út hamarosan egy kilométeres alagútban folytatódik, amely szemmel láthatóan már jó néhány földrengést átvészelt. Ennek ellenére megkönnyebbülés, amikor a keleti oldalon egy sivatagos völgybe érkezünk, és magunk mögött hagyjuk az alagutat. Itt, 2500 méterrel a tengerszint felett található a finom sárga és piros árnyalatokban pompázó, füge-, dió-, mandula- és gránátalma-fákkal teli Sirch-óázis. Sirch egy békés hely, ahol nehéz elképzelni azt a drámát, amely 180 kilométerre innen, 2003. decemberében játszódott le, Bam ősi erődvárosában. A 17 másodperig tartó földrengés során több mint 40 000 ember veszítette életét. Iránban szinte minden nap vannak rengések, ez azonban különösen nagy pusztítást vitt véghez, mivel a földkérget érő erők, vertikális és horizontális mozgásokat is kiváltottak.

Szerző: Uwe George

1 - 2 - 3 - 4 > »
GEO International