GEO - Világunk egy új nézőpontja

Antarktisz

28_01_nagy

A helikopter egy fennsíkon száll le, amely leginkább úgy néz ki, mintha a Föld csak kölcsönkérte volna valamelyik űrbéli szomszédjától. Egy rozsdavörös, táblahegyekkel körülvett porsivatag, ürességével valósággal magába szippantja az embert. A láthatáron gleccserek csillámlanak, a levegő fagyosan égeti az arcunkat; amikor pedig a helikopter felemelkedik, és eltűnik a hegyek mögött, nyomasztó csend telepszik a völgyre.

Tehát itt kell felvernünk sátrainkat. Csapatom az ohiói Adam Lewis, a massachusetts-i Douglas Kowalewski és az észak-dakotai Allan Ashworth geológusok, George Steimetz fényképész és jómagam.

A kutatók csaknem egy évig vártak erre a pillanatra. Az amerikai McMurdo-állomás eléréséig kereken 20 ezer kilométert hagytak maguk mögött, több mint ezer kilogramm felszereléssel a poggyászukban, hogy aztán hat héten át egy sátortáborban éljenek, és a világ peremén, vörös porban turkáljanak. A geológusok elégedettnek, sőt boldognak tűnnek: végre elérték tudományos álmaik célállomását.

Olympus Range 77° 29’ 28,0“ dél, 161° 10’ 35,7“ kelet. Egy pont a Föld legkietlenebb és legfélreesőbb sivatagában, 1300 kilométerre a Déli-sarktól. Itt, a McMurdo Soundtól délnyugatra lyuk tátong az antarktikus szárazföld kilométer vastagságú jégpáncéljában: egy 4800 négyzetkilométeres porfolt, az Európánál is nagyobb gleccser-tenger közepén.

Ez a három nagyobb völgyből, az Antarctic Dry Valleys-ből álló egyhangú vidék négy téli hónapon át teljes sötétségbe burkolózik, a hőmérséklet pedig gyakran mínusz 50 Celsius fokig süllyed. A vörösesbarna völgyekben kevesebb csapadék hullik, mint a Szaharában, a hegyháton pedig évmilliók óta nem esett eső! A talaj elszikesedett, a szelek pedig oly erősek, hogy sziklákat hasítanak szét, köveket hámoznak.

Ez egyszerre megkapó és valószínűtlen hely. Létezését a transz antarktikus hegyvonulat csúcsainak köszönheti, amelyek leárnyékolják a kontinentális jégtakaró délről induló nyúlványait. A hegyvonulat belső felén, a jéggel együtt a tenger irányába tartó száraz szelek hirtelen alázúdulnak. Minden hófúvást eltakarítanak, ami átjutott a hegyek ormain, és csaknem minden gleccsert megállítanak: a lesüllyedéstől felmelegedve a szelek ugyanis magukba szívják, és tovább szállítják a fagyot.

Szerző: Lars Abromeit

1 - 2 - 3 - 4 - 5 > »
GEO International